Domowy ogródek warzywny – podpowiadamy jak go założyć!

Domowy ogródek warzywny - podpowiadamy jak go założyć!

Domowy ogródek warzywny nietrudno założyć, o ile dobrze przemyśli się jego koncepcję i pozna główne zasady pielęgnacji warzyw. Co warto wiedzieć? Od czego zacząć, by założyć mini-ogródek z warzywami? Podpowiadamy!

Domowy ogródek warzywny – od czego zacząć?

Do założenia pierwszego ogródka nie potrzebujesz specjalistycznej wiedzy. Wystarczy odrobina wolnego miejsca, użyźniona gleba i kilka łatwych w uprawie gatunków. Na pierwszy ogródek polecane są przede wszystkim warzywa korzeniowe. Od czego zacząć?

Mały ogródek na działce

Do stworzenia domowego ogródka wystarczy poletko o wymiarach 5 na 2 metry. Miejsce powinno być dobrze nasłonecznione i oczyszczone z kamieni oraz chwastów. Najlepiej sprawdzi się spulchniona gleba próchnicowa. Przed wysianiem/sadzeniem warzyw warto dodatkowo zastosować nawóz.

Warzywa, których pielęgnacja nie jest trudna, to:

  • Sałata
  • Dynia
  • Rzodkiew
  • Fasolka szparagowa
  • Marchew

Siejąc lub sadząc rośliny, pamiętaj o tym, by zostawić wolną przestrzeń, po której będzie można się poruszać, by je pielęgnować! Pamiętaj także o regularnym podlewaniu, niewielkim strumieniem wody, by nie uszkodzić roślin.

Mały ogródek na balkonie

Kup odpowiednią ilość doniczek z otworami na spodzie i nasyp do nich warstwę drenażu, a następnie uzupełnij je specjalną użyźnioną ziemią do uprawy warzyw. Warzywa możesz zasiać w postaci nasionek lub umieścić w doniczkach gotowe, kilkutygodniowe sadzonki.

Na balkonie możesz uprawiać:

  • Pomidorki koktajlowe
  • Fasolę
  • Sałatę
  • Cebulę
  • Paprykę
  • Szczypiorek
  • pietruszkę

W pielęgnacji warzyw w doniczkach najważniejsze jest regularne podlewanie. Najlepiej je podlewać co dwa dni, rano lub wieczorem.

Domowy ogródek warzywny – jak sadzić zioła?

Domowy ogródek warzywny nie mógłby się obyć bez pachnących świeżych ziół. Zioła, które są wykorzystywane w kuchni, możesz hodować w doniczkach, by mieć je zawsze pod ręką!

Łatwe w uprawie zioła, to bazylia, szczypiorek, majeranek, pietruszka oraz oregano. Można je sadzić na parapecie w kuchni lub na balkonie, w specjalnie przystosowanych do tego pojemniczkach z otworami na dnie. Na dnie doniczki należy przygotować drenaż z kamyczków lub żwiru. Najlepsze efekty można uzyskać, hodując zioła z nasion, ale możesz też kupić dorosłe odmiany, gotowe do przesadzenia. Pamiętaj, by często podlewać rośliny oraz zapewnić im odpowiednie warunki i nasłonecznienie.