Nowy wymiar grillowania
Big Green Egg to nowość na Polskim rynku. To odkrycie, które odmieniło postrzeganie naszego grillowania! Niepowtarzalny zapach i smak przyrządzanych potraw nie może się równać z tymi, które znamy z tradycyjnych grilli.
Od początku
Piece kamado to typ grilla, który charakteryzuje się rusztem zamkniętym w jajowatym urządzeniu, które stworzone jest z ceramiki. Dzięki użyciu specjalnego węgla i zastosowaniu systemu wentylacyjnego można w nim osiągnąć nawet do 350 stopni Celsjusza. Węgiel palony w środku urządzenia nagrzewa cały piec, przez co potrawy nie są poddane obróbce termicznej z jednej strony, tylko ze wszystkich stron dzięki nagrzanej ceramice. To powoduje, że mięso przygotowane w np. Big Green Eggu od razu zostaje opiekane tak, że całe soki są zatrzymywane w wewnątrz mięsa, dzięki czemu potrawy są bardzo soczyste, a nie suche jak wiór.
Big Green Egg
Mimo, że piece kamado znali już w Azji przed 3 tysiącami lat, to dopiero w tym roku te piece pojawiły się w większej ilości w naszym kraju. Zielone jajko – Big Green Egg to lider jeśli chodzi o tego typu urządzenia do pieczenia. Firma działa od ponad 30 lat, a do produkcji swoich grilli wykorzystuje technologie z Nasa.
Gdy byliśmy w ubiegłym roku na targach w Kolonii, to zostaliśmy zwabieni do stoiska Big Green Egga niesamowitym zapachem. Po krótkiej rozmowie już nawiązaliśmy kontakt z dystrybutorem polskim, który zaraził nas miłością do tego urządzenia. Niesamowity potencjał, który jest w tym jajku zachwyca każdorazowo, gdy się go rozpala. Na pierwszy rzut oka wygląda jak grill, ale nigdy nie sądzilibyśmy, że można w nim gotować, piec ciasta i pizzę, wędzić, przygotowywać slow foodowe posiłki oraz dusić i smażyć. Jedno urządzenie, które ma dożywotnią gwarancje, a tyle możliwości.
Niekończąca się przygoda
Wymyśliliśmy mnóstwo zastosowań, jak możemy użyć tego Big Green Ega. Nadaje się on do przygotowania mięs, warzyw, deserów, pizzy, zapiekanek, wędzonych ryb i całej masy różnych potraw. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Big Green Egg sprawdzi się nie tylko jako domowy grill, ale również jako niesamowite urządzenie w restauracyjnej kuchni lub też jako element kuchni plenerowej. Życzymy sobie, aby już w następnym sezonie na polskich stokach, zamiast tradycyjnych kopcących rusztów gościły piece kamado, z których potrawy wychodzą po prostu rewelacyjne!